Introductie

Yoga is een fysieke en mentale discipline. Een toegewijde yogi werkt voortdurend en vurig aan het ontwikkelen van zijn heldere observatie, zijn logische analyse en zijn trefzeker handelen. Daardoor is hij in staat de uitdagingen van het leven evenwichtiger aan te gaan.

Tijdens onze lessen doen we veel fysieke yogahoudingen (asana's). Fysiek word je dus sowieso leniger en sterker. Maar na een paar keer merk je hoe je bewustzijn en lichaam samenwerken. Fysieke yoga maakt duidelijk dat ons lichaam en geest nooit gescheiden zijn geweest. Zij ontwikkelen zich als een eenheid, als twee zijden van dezelfde munt. Eenheid is dan ook een veel gegeven betekenis van het woord 'yoga'. Die ervaring van eenheid kan groeien en zich uiteindelijk uitbreiden tot voorbij het lichaam en de geest.


Ik begon bij Rainier om soepeler te worden en conditie op te bouwen. Inmiddels werk ik niet alleen aan mijn lijf maar ook aan mijn geest. Ik geniet van de groepslessen en de ongedwongen en vriendelijke sfeer.

Eefje Snijders (lid sinds 2015)


Het is niet vanzelfsprekend dat het beoefenen van asana's meer is dan gymnastiek. Maar zelfs al zou het doen van yogahoudingen slechts een vorm van lichaamsbeweging zijn: het is niet het enige waar yoga over gaat. Andere aspecten van yoga, zoals ethische leefregels, ademhalingsoefeningen en meditatie, zijn echter wel moeilijker om te laten zien op een foto. Daardoor lijkt er een enorme focus te bestaan op lichamelijk en uiterlijk vertoon.



In werkelijkheid is alleen al het doen van de fysieke yogahoudingen zoveel meer dan het cultiveren van kracht en lenigheid. Elke fysieke oefensessie kan een gevecht zijn met je ego en je vooroordelen, maar net zo goed een viering van de fantastische mogelijkheden van je lichaam en geest. Wat een yogi voelt en denkt, zie je niet op een foto. Daarom moet je yoga dóén om te ontdekken wat jouw uitdagingen en talenten zijn.

Je geest is ook aanwezig als je yogahoudingen doet. Gedachten hebben alleen eigenschappen die je lichaam niet heeft: ze kunnen afreizen naar de toekomst. Soms ontstaat er dan voorpret, maar vaak ook zorgen. Ze kunnen ook terugkijken naar het verleden, naar je goeie herinneringen, maar ook naar dingen waar je spijt van hebt of die je mist.

Je lichaam heeft die mogelijkheid niet. Het is altijd in het heden, klaar om te doen wat nodig is. Daaraan kan de geest een voorbeeld nemen. Door je geest op je lichaam te concentreren, haal je hem naar het heden. Door dit elke dag te herhalen, oefen je het loslaten van het verleden en de toekomst. Een yogi leeft met de feiten van het moment, in het moment.


Aarden, focussen op mijn lichaam en mild zijn naar mezelf. Dat betekent Yoga Universalis voor mij. Bij yoga kan ik dat in ieder geval één keer per week ervaren. Daarbuiten is het soms een uitdaging, maar het komt juist door de regelmatige beoefening van Yoga Universalis meer binnen handbereik dan daarvoor!

Gwen Paling (lid sinds 2015)


Door dagelijks op deze manier te oefenen, zie je de huidige werkelijkheid steeds helderder. De trauma's en herinneringen die je vormden en de vaak overspannen verwachtingen van de toekomst spelen een steeds kleinere rol. Je kan oefenen je los te breken van de dwingende neigingen van je geest. Het ontwikkelen van een vrije geest kost tijd en toewijding, maar als je helderder ziet, maak je betere beslissingen op basis van betere informatie, en wordt je dagelijkse leven lichter.


Elke vezel in mijn lijf wordt aangesproken met de 30 basis-oefeningen en gevorderde varianten. Het is meer dan voldoende uitdaging voor de rest van mijn leven. Immers, yoga is niet het doel maar het middel om je grenzen te bepalen of ze in je eigen tempo te verleggen. Ik ervaar dat als prettig confronterend. Rainiers scherpe blik op wat ik in zijn lessen doe en zijn pragmatische en positieve aanpak zijn essentieel in mijn ontwikkeling om yoga in de kern te gaan begrijpen. Hugo de Groot


Maar wat als ook het heden je helemaal niet bevalt? In eerste instantie kan de focus op je lichaam of de huidige werkelijkheid ook veel onrust opleveren, omdat het je confronteert met je persoonlijke ‘gebreken’ of de problemen van het leven. Er zijn twee manieren om hiermee om te gaan: tevredenheid cultiveren of hard aan het werk gaan. Bij Yoga Universalis doen we het allebei. We oefenen tevreden te zijn omdát we werken aan ons lichaam, onze geest en in de wereld. Wij kiezen wat we oefenen en doen dat vol overgave. Al is het ultieme resultaat van onze acties niet in onze handen – daarvoor is de wereld te complex – iemand die vol overgave oefent om zijn beste zelf te zijn, is het daarmee ook.

Yoga Universalis: practice ís perfect.


Resultaatgerichtheid, onzekerheid en perfectionisme: drie eigenschappen die niet per se leiden tot een productief, helder en vrij leven. Ik heb van Rainier geleerd dat je absoluut aan jezelf mag en misschien wel moet werken, maar dat je dit ook kan doen zonder te hechten aan een resultaat, en zonder je proces voortdurend van een narratief te voorzien. Dat je tevreden kunt zijn met en in het oefenen zélf, en dat discipline en overgave hand in hand kunnen gaan. “Practice ís perfect” zegt Rainier. In zijn yogalessen leerde ik dit voor het eerst te begrijpen, en nu ook steeds vaker te ervaren. Sarah Dresden 

Contact

  • info@yogauniversalis.nl
  • (R) Rainier 06-41255770
  • (A) Angie 06-52326630

Lestijden

maandag:
(R) 18:30 - 20:00 Personal Practice
(R) 20:15 - 21:45 Basic Asana
dinsdag:
(A) 19:00 - 20:30 Basic Asana
woensdag:
(A) 9:30 - 11:00 Basic Asana
(R) 18:30 - 20:00 Personal Practice
(R) 20:15 - 21:45 Basic Asana
vrijdag:
(R) 15:45 - 17:15 Personal Practice
(R) 17:30 - 19:00 Basic Asana
Zaterdag:
(A) 9:30-11:00 Basic Asana

De deur is open vanaf 15 minuten voor de les, tot 5 minuten voor de les. Er is geen bel, dus wees op tijd.

Leslocatie

  • Blekerstraat 3, Arnhem
  • Ingang: blauwe trap bij parkeerterrein